Bernerboefjes

Voeding

Waarom heeft een Bernersennen voeding nodig?

Voeding is nodig voor de opbouw, instandhouding en groei van lichaamsweefsels en als brandstof om de verschillende lichaamsdelen te laten werken.

De hond is een carnivoor ofwel vleeseter. De hond heeft een gebit en een maag-/darmkanaal dat hem in staat stelt vlees op te nemen en te verteren. Het voedsel van de hond mag echter nooit uitsluitend uit vlees bestaan. Bij het voeren van alleen maar vlees ontstaat het all-meat syndroom waarbij ernstige gewrichtsafwijkingen ontstaan.
De voeding van de hond moet dagelijks alle onderstaande bestanddelen bevatten:

 • Eiwitten:
  • voor gezond weefselherstel en onderhoud;
  • voor de vorming van enzymen en hormonen die helpen bij de chemische reacties in het lichaam;
  • voor de vorming van antistoffen ter bestrijding van infecties.
 • Vetten:
  • voor transport van vitamine A, D, E en K;
  • voor een gezonde vacht en huid.
 • Koolhydraten:
  • voor energie;
  • voor gezonde darmwerking (stoelgang).
 • Vitaminen:
  • zijn nodig om verschillende opbouw- en groeiprocessen goed te laten verlopen.
 • Minerale zouten:
  • voor een normale lichaamsfunctionering.
 • Water:
  • water is van levensbelang, het water moet schoon en fris zijn en altijd voor handen zijn.

Goed uitgebalanceerd commercieel voer bevat voldoende voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om de hond af en toe wat( oud) brood, groenten of een gekookt ei te geven als extraatje. Melk mag ook, mits de hond er geen diarree van krijgt.
Laat de hond niet met de pot mee eten. Eten van tafel is over het algemeen te zout en te gekruid en het bevat niet alle voor de hond noodzakelijke voedingsstoffen. Het met de pot mee eten kan huidproblemen veroorzaken.
De hond zal ook gaan bedelen als hij eten van tafel krijgt. Dit geldt ook voor het geven van zoetigheid. De hond heeft het niet nodig, het is niet goed voor hem en hij zal ervan gaan kwijlen.

Er zijn honden die gevoelig zijn voor voeders die verschillende eiwitbronnen bevatten, sommige voeders bevatten runder-, schaap- en kippeneiwit tegelijk. Er zijn honden die hierop reageren met diarree. Het is dan beter om voeding te geven op basis van lam en rijst of met alleen kippeneiwit.

Honden die moeilijke eters zijn kan men een beetje vlees uit blik geven door de brokken. Dit bevordert meestal de eetlust wel.

Hoe vaak  uw bernersennen voeren per dag?

 • Pups en jonge honden mogen drie tot vier keer per dag een portie eten.
 • Volwassen honden mogen twee keer per dag een portie eten.

De totale hoeveelheid voedsel die de hond per dag mag hebben wordt verdeeld over 3-4 maaltijden bij de jonge hond en over 2 maaltijden bij de volwassen hond.
Laat de hond niet rennen of spelen na de maaltijd, dit i.v.m. kans op een maag draaiing.

Voeding van de Bernersennen pup

Een BernerSennen pup is een pup van een groot ras. Dit houdt in dat het gewicht van de pup in het eerste levensjaar bijna met een factor 100 toeneemt! Nu eet een pup naar verhouding tot zijn lichaamsgewicht ook meer voer. Het is dan ook een fabeltje dat de pup meer eiwitten nodig zou hebben voor de groei... De pup heeft de andere stoffen welke in het voer zitten óók nodig, om de eiwitten te kunnen opnemen in het lichaam. Wel is het voor een Bernerpup belangrijk dat er niet teveel kalk in het voer zit. Bovendien moet de hoeveelheid kalk weer in de juiste verhouding staan tot de hoeveelheid fosfor in het voer. Omdat een pup naar verhouding tot zijn lichaamsgewicht veel eet, krijgt de pup van alle stoffen meer binnen. Nu is het met kalk zo dat een teveel ervan niet wordt uitgescheiden, maar wordt opgeslagen. Uit onderzoek (prof. Hazewinkel) is gebleken dat een teveel aan kalk in het voer zorgt voor ernstige vergroeiingen aan de botten en gewrichten. Botten 'slibben' als het ware te snel dicht, ze verkalken te snel. Hierdoor raakt de bloedvoorziening in een bot verstoord. Dit kan weer leiden tot wisselende kreupelheid, de zogenaamde 'groeipijnen'. Op latere leeftijd kan dit vroege te veel aan kalk leiden tot vervorming van de botten en gewrichten. Teveel aan kalk is een van de grote boosdoeners die ED of HD sterk kunnen verergeren of tot uiting doen komen. Voor een pup van een groot ras, als de Berner Sennenhond, kunt u dan ook het beste een speciaal voer nemen voor 'jonge honden van grote rassen'. Wilt u dit niet, omdat u dit speciale voer bijvoorbeeld te duur vindt, dan kunt u nog het beste een normaal voer geven (en dus géén pupvoer!). Op de verpakking van het voer kunt u erop letten dat het percentage eiwitten ongeveer 26-28% moet zijn (in elk geval niet meer dan 30%). Het gehalte aan calcium moet het liefst ongeveer 0,80 zijn, maar mag in ieder geval niet hoger zijn dan 1,00! Het fosforgehalte moet respectievelijk ongeveer 0,63 of (1,00 calcium) 0,80 zijn. Wilt u de pup ander voer geven dan hij bij de fokker kreeg, wen hem hier dan langzaam aan. Meng iedere dag een beetje meer van het nieuwe voer met een beetje minder van het oude voer. Het maagdarmstelsel van de pup kan zo langzaam wennen aan het nieuwe voer, waardoor de pup minder snel last zal krijgen van diarree. Let er verder bij een pup op dat u geen 'vette hapjes' geeft, omdat deze snel kunnen leiden tot diarree. 'Vette hapjes' zijn bijvoorbeeld ook varkensoren. Geeft u dan leiver een hoefje, want daar zit niets in, het is enkel om op te kauwen en op die manier de kiezen en tanden schoon en sterk te houden. Let erop dat u uw hond nooit een botje geeft als u er niet bij bent! Voor je het weet is het te klein of breekt er een klein stukje af en stikt uw hond. Zorg dus ook voor niet te kleine botten.

Voeding van de drachtige hond

De voedselbehoefte van de drachtige hond zal pas in het laatste gedeelte van de dracht omhoog gaan, zo na de 35e dag. Gedurende die periode vindt de snelste groei van de foetus plaats. Begin na twee weken dracht 20% meer voer te geven, kort voor het werpen is de voedselbehoefte 50-60% hoger dan normaal.
Gedurende het laatste deel van de dracht mag de teef voer met een hoog eiwitgehalte krijgen. Doordat de pups een groot gedeelte van de buikholte in beslag nemen, zal de teef meer keren per dag een kleine portie voer moeten eten.

Voeding van de zogende hond

Goed uitgebalanceerd fabrieksvoer is prima voor de zogende teef. Als het een groot nest is, kan men de moederhond een voer met een hoog eiwitgehalte geven. De vacht en melkproductie van de teef zijn ook een goede graadmeter voor de voedselbehoefte. Aan het eind van de zoogperiode kan de teef wel driemaal zoveel eten als voor de worp.
Bij twijfel of de teef wel genoeg binnen krijgt altijd de dierenarts bellen voor advies.

Voeding van de oudere hond

Vanaf ongeveer acht jaar kan men de hond een seniorvoer gaan geven. Dit voer bevat minder calorieën. De oudere hond heeft minder calorieën nodig omdat zijn stofwisseling trager werkt en hij wat trager in zijn bewegingen wordt. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere hond van acht jaar en ouder, zij die nog zeer actief zijn hebben dit voer niet nodig en kunnen gewoon hun oude voer blijven eten.

Voeding van de hond met overgewicht…….

Bij de dierenarts zijn verschillende dieetvoeders verkrijgbaar. De te dikke hond zal niet meer te helpen zijn met een light-voer. Beter is het om twee maal daags een beetje dieetbrokken te voeren vermengd met twee maal daags één blik sperziebonen.
Verwacht echter geen wonderen, het is zeer moeilijk om een hond te laten vermageren. Het is beter te zorgen dat hij niet te dik wordt.